Lennart Westberg, Johan Lyander, Micke Ajax, Magnus Rongedal, Henrik Rongedal och Per Dückhow.

Biografi

2004 på hösten bildas bandet Rongedal, då kallat Off Duty, bestående av Lennart Westberg, Micke Ajax, Per Dückhow, Thomas Hjelmberg och bröderna Henrik och Magnus Rongedal.

Senhösten 2006 hoppar Thomas av och Johan Lyander kliver på.

I januari 2007 är bröderna med i TV-programet "Så ska det låta" som får ett enormt genomslag. Det skrivs i tidningar, det rings och mailas till TV från tittare, det bloggas på nätet om dessa tvenne skalliga sångare.

Mars 2007 byter bandet namn till Rongedal och släpper singeln "Hey Won´t You" med bonusspåret "September". Bandet får ett rejält uppsving och är ute och spelar som aldrig förr.

I februari 2008 begår bandet sin Melodifestivaldebut, och det stora genombrottet är ett faktum.

Med låten "Just a Minute" i ryggen, spelar de in sitt debutalbum "RONGEDAL" som släpps i maj 2008!
"Just a minute" går rakt in på andra plats på Svensktoppen och veckan därpå tar den första platsen!

Sommarturné med bl.a. Rix-FM, framträdanden i både TV och radio, "Who Do You Think You´re Foolin´" spelas flitigt på radio.

Rongedal får uppdraget att skriva en låt till DN Galan, de spelar in "Moment Of Truth", där den kinesiska storstjärnan Wei Wei medverkar.

Hösten fortsätter med en mängd spelningar, "Stroke of luck" blir singel nr 3 och året avslutas med julgala på Globen.

Albumet "RONGEDAL" blir dessutom grammisnominerat!

2009 är bandet i skrivartagen för kommande skiva, första singeln blir "Day In Day Out", som släpps slutet augusti. Det blir en hel del TV-framträdanden och spelningar. På hösten är bröderna med i "Doobidoo" och låtar till nya skivan skrivs färdigt. I november och december spelas 12 låtar in i studio, samtidigt som bröderna deltar i 5 konserter med "Stjärnjul" i Stockholm.

Bröderna är med i Uppesittarkväll i TV 4 23 dec.

2010 3:e februari släpper bandet sin 2:a fullängds-CD samtidigt som singeln med samma titel "ABSOLUTELY NOWHERE"! Från samma CD släpps 2 singlar till under 2010, "Because Of You" och "Linger On".

Bröderna får frågan om att vara med i TV4´s Körslaget, vilket de tackar ja till.

Efter audition i hemtrakten Karlstad med omnejd, bildas TEAM RONGEDAL.

TEAM RONGEDAL visar stora kvalitéer och hamnar på hedrande 3:e plats!

Rongedal genomför ett antal bejublade konserter med TEAM RONGEDAL under året.

Singeln "Linger On" går upp på bl a P4`s spellista.

Årets avlsutas med att hela bandet Rongedal medverkar i Julgalan på Blue Moon Bar i Karlstad och bröderna framför "Absolutely Nowhere" i Eldsjälsgalan i TV 4.


2011 spelas det runt i vårt avlånga land såsom Jönköping, Dalby i Värmalnd med TEAM Rongedal, Skåne med Röke blås, Timrå, Trosa festival, Luleå allsång, Ljungby med musikskolan, Gotland förstås, Ö-vik med storband och en massa härliga julkonserter. En avstickare till Budapest hinns med... roligt!

2012 inleds med konsert i Långared i Alberts Hall. Våren fylls med företagsgig och annat skoj.
Från mitten på juli går bröderna in i repetitioner för Chess på Göteborgsoperan! Otroligt kul! Musikaldebut med mersmak.... 91 föreställningar från september -12 till mars -13. Ett besök i Merano för att hjälpa Skidskytteförbundet att få VM till Åre.
Juluppehåll med Chess ger möjlighet till ännu en december med julkonserter!


2016 12 nov
Recension Konsert Gävle Konserthus "A Tribute to David Bowie"
Gefle Dagblad, Camilla Dal
Betyg: 4 av 5

Hjärtevärmande och storslagen hyllning till David Bowie med bröderna Rongedal och Gävle Symfoniorkester

"........I en del låtar var sången nästan skrämmande porträttlik, med väl inövad accent. Tur att bröderna inte ser ut som Bowie också. Så följde som ett pärlband, med smakfullt lite mellansnack, ett femtontal av Bowies allra bästa låtar. ”Starman” och ”Changes” förstås. I storslagna ”Life On Mars” blev det tydligt hur smart det är med två sångare, som kan simulera stämsången på skivorna."

För hela recensionen, klicka här


2018 jan 8
Recension Rock-Meeting, Fabrice Bouillot

Recension Rock-Meeting 8 januari 2018, skriven av Fabrice Bouillot.
Översättningsförsök, Google + M Rongedal

Originalartikel, klicka här
 
"Med antalet nyheter att skriva om är det komplicerat ibland för mig att recensera lite äldre saker som ändå borde upptäckas av dem som ännu inte hört dem.
Fast som jag gjorde på min sida med de två albumen av duon Rongedal, det självbetitlade från 2008 och Absolutely Nowhere från 2010.
Jag upptäckte slumpmässigt den svenska duon bestående av tvillingbröderna Magnus och Henrik Rongedal.
I Sverige är de kända för att ha deltagit i Eurovision som sångare och artister men också TV-presentatörer.
Bara två album och det är uppriktigt sagt synd med tanke på kvaliteten på de två plattorna.
Här har vi en mix mellan Queen, Electric Light Orchestra och ibland mycket melodisk och dansant pop. Om Robby Valentine hade gjort pop, skulle det vara Rongedal.
 
Det första albumet är väldigt positivt, mycket dansant i ordets bästa bemärkelse, fylld med kul och får dig direkt i form och glädje om du lyssnar på det på morgonen när du vaknar. Just a Minute påminner om tidig Mika, rörliga Who do you think you´re Foolin´, den dansanta Play On, den funkiga Tempted By The Sound. 
Helt perfekt att spendera en förnöjsam stund med eftersom de två grabbarna har fantastiska röstresurser och vandrar mellan bas och diskant med förvillande lätthet. De kan sitt Queen med slutna ögon och öppen mun utan problem.
Två år senare släpps Absolutely Nowhere i samma anda, även om den är mörkare och mindre glädjefylld än föregångaren. Vi har här en pop som ibland mer närmar sig grupper som Click Five och The All-American Rejects med titlar som Because Of You, som öppnar plattan fint.
De håller fast den lekfulla sidan på On My Radio eller Love To Say Goodbye, som är potentiella hits.
Men vi får också ta del av något mörkare marker med The Harder I Fall eller den vackra balladen, mycket John Lennonska, To Me. Det är alltid mycket melodiskt och särskilt hög vokal klass av de två bröderna som verkligen vet hur man kör körmaskinen. 
 
Varför två album när vi ser kvaliteten på dessa?
Kanske ni kommer säga att det är bättre att sluta här eftersom det faktum att släppa ett tredje album inte är en obligatorisk kvalitetsgaranti. 
Alltnog, det vi har kvar är två små pärlor och det är redan tillräckligt. 
ATT ABSOLUT UPPTÄCKA !!!!"
Och historien forstätter. . .

 

Axplock ur bandets historia:


Tvillingbröderna Magnus och Henrik Rongedal (sång) växte upp i Molkom, mitt i Värmland. De startade, tillsammans med bl.a. David Shutrick, Molkoms första popband, Priapisterna.
Med flytten till huvudstaden blir bröderna snabbt etablerade i musikbranschen, Magnus bl.a. som frontfigur i pop-duon Big Money.
Enskilt, men framför allt tillsammans, har de blivit några av Sveriges mest anlitade sångare bakom artister både på skivinspelningar, live-framträdanden och div. TV-galor t. ex . Melodifestivalen.
Henrik och Magnus har parallellt skrivit egen musik, som har blivit placerade på skivor, bl a med Shirley Clamp och Barbados. Några låtar har även nått andra sidan av jordklotet och fastnat på skivor med ett japanskt pojkband Arashi, ett koreansk band FT Island och en japansk musikal, Shonentai Playzone.


Lennart Westberg (gitarr),gotlänning, var med från början när Off Duty bildades i slutet på 80-talet. En otroligt bred repertoarkunskap.


Johan Lyander (keyboards), gotlänning, sångare i bandet Gaston. Turnerat med ett antal artister sedan slutet av 80-talet. Har hunnit med de flesta. Låtskrivare och producent i många olika sammanhang bl a melodifestivalen, the Poodles mm. Producerade Rongedals första singel.


Per Dückhow (bas), jamt, medlem under 90-talet i det norska popbandet Locomotives. Utbildad basist i Trondheim.


Micke Ajax (trummor), jamt, har spelat på de flesta scener i Sverige med artister som t.ex Ulf Lundell. Driver egen studio i Bergshamra, där han producerar div artister.

Så ska det låta 2007 med Putte Nelson
Mitt i "Just a minute" MF 2008
I Greenroom MF 2008
Fotning inför DN-glan
Kalmar 2008
På Grammisfest 2009
Doobidoo 2009
TEAM Rongedal 2010
Röke Blås
Domarna i Chess på svenska Göteborg
Gävle Konserthus 2016 Bild: Peder Andersson
Gävle Konserthus 2016 Bild: Peder Andersson